Szynka pieczona na obiad i kanapki
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
1 godz. 30 min
Łączny czas:
1 godz. 45 min
Ilość porcji:
-
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Szynka pieczona jest klasyką nie tylko świątecznego stołu, ale też doskonałym wyborem na rodzinny obiad. Pieczona szynka, krucha i soczysta, będzie smakować nie tylko podana na ciepło z ulubionymi dodatkami, ale także jako dodatek do kanapek na drugi dzień. Właśnie taką szynkę przygotujemy dzisiaj!
Szynka pieczona na obiad i kanapki – składniki
Do przygotowania pieczonej szynki dla 6 osób będziesz potrzebować:
- 1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej z uda lub szynki, ale możesz użyć dowolnej części)
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy (możesz użyć słodkiej lub ostrej, w zależności od preferencji)
- Sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane (możesz pominąć czosnek, jeśli nie jesteś jego fanem)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku (można zastąpić suszonymi ziołami)
Szynka pieczona na obiad i kanapki – przepis krok po kroku
- Przygotowanie szynki: Umieść szynkę w dużej misce. Posyp ją solą i pieprzem z każdej strony.
- Przygotowanie marynaty: W małej misce wymieszaj miód, musztardę, posiekany czosnek i olej roślinny. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je do marynaty.
- Nakładanie marynaty: Wylej marynatę na szynkę i dokładnie ją nią natrzyj. Zostaw szynkę na co najmniej 1 godzinę, aby nasiąknęła smakami (możesz ją również przygotować wieczorem i zostawić w lodówce na noc).
- Pieczenie szynki: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przenieś szynkę do naczynia żaroodpornego, polej pozostałą marynatą i piecz około 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż wewnętrzna temperatura szynki wynosi 70°C.
- Odpoczynek szynki: Wyjmij szynkę z piekarnika i pozostaw ją do odpoczynku na 10-15 minut przed pokrojeniem.