Tarta z łososiem i porem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Tarta przepis czyli przepis na wytrawną tartę z porem i łososiem lub cebulą i boczkiem na kruchym cieście. Składniki tarty mogą być dowolne, bazą jest kruche ciasto, które należy lekko podpiec przed dodaniem farszu. Inne niezmienne składniki tarty to 2 jajka i 200 ml 18% słodkiej śmietanki oraz ser. Tarta to doskonałe, proste danie, świetne jako przekąska lub danie główne. Ważny jest czas pieczenia – około 40 minut, żeby nie przesuszyć nadzienia. Polecam, żebyście własnoręczni przygotowali ciasto – będziecie pewni co w nim jest.

Tarta z łososiem i porem – składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka

Przygotowanie ciasta na tartę:

  1. Mąkę z żółtkami, masłem i solą ugnieść na szybko i uformować w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem.
  2. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Po podpieczeniu możemy wylewać farsz – dzięki temu pozostanie chrupiąca i nie rozmięknie pod mokrym farszem.

Tarta z łososiem i porem – składniki 

  1. 250 – 200 gramów świeżego łososia (może też być wędzony)
  2. 1 por podsmażony na maśle
  3. sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  4. Podstawa farszu: jajka, śmietanka, ser.

Tarta to doskonałe danie, które łatwo i szybko możecie przygotować niespodziewanym gościom. Składniki zależą od Waszej fantazji, tarta z łososiem i szpinakiem, porem, szynką i serem czy boczkiem są pyszne.

5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *