Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, francuska

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 200g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany kremówki
  • 100g sera żółtego, startego
  • Sól i pieprz do smaku

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i wyłóż nim formę do tarty.
  3. W dużej patelni podsmaż boczek na złoty kolor. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.
  4. Na rozłożone ciasto wylej karmelizowaną cebulę z boczkiem.
  5. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól i pieprz. Wlej mieszankę na cebulę i boczek.
  6. Posyp tartę startym serem żółtym.
  7. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ser się roztopi i zrumieni.
  8. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  9. Podawaj tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem na ciepło lub letnio.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *