Tatar ze śledzia po węgiersku z papryką i korniszonem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona pieczona papryka doprawiona papryczką ostrą nadaje temu daniu pikantnego charakteru. Łyżka musztardy i przecieru pomidorowego scala całość w idealną kombinację. Dodaję jeszcze jajka gotowane na twardo, które spajają konsystencję wszystkich składników, do tego oczywiście król dania czyli matias. Polecam tę delikatną i wytrawną zarazem przekąskę.

Tatar ze śledzia po węgiersku – składniki

  • 250 gramów filetów śledziowych matiasów
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 pieczone czerwone papryki obrane ze skórki
  • 4 marynowane grzybki – mogą być pieczarki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • odrobina słodkiej papryki dla podkreślenia koloru jeszcze bardziej
  • odrobina pieprzu
  • opcjonalnie sól

Tatar ze śledzia po węgiersku – prezpis

  1. Paprykę posmarowaną odrobiną oliwy wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – dzięki temu łatwo pozbędziemy się skóry.
  2. Filety śledziowe (solone) pokroić na dość grubą kostkę. Tak samo ogórki, cebulę, obraną paprykę i jajka na twardo.
  3. Posiekać marynowane grzyby drobniej niż pozostałe składniki.
  4. Składniki wymieszać delikatnie, dodać kapary, musztardę, przecier pomidorowy, odrobinę miodu i ostrą suszoną papryczkę. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dodajcie więcej papryczki i odrobinę pieprzu. Jeśli śledzie i kapary niedostatecznie dosoliły całość dodajcie kilka szczypt soli. Aby tatar miał idealny kolor podsypuję go jeszcze odrobiną słodkiej, mielonej papryki.

Danie to jest znakomite, wczoraj przygotowałam całą miskę śledziowego tatarka i chyba jutro też tę czynność powtórzę. Nie ukrywam, że przepis pochodzi ze starego odcinka kuchennych rewolucji. Gdy zobaczyłam w telewizji tatar ze śledzia po węgiersku myślałam, że oszaleję i pomimo później nocy pobiegnę do najbliższego całodobowego marketu – ledwo się opanowałam, ale z samego rana zabrałam się od razu za polowanie na śledzie. Uwielbiam!

CZYTAJ  Ryba faszerowana w galarecie
tatar ze śledzia po węgiersku
Tatar ze śledzia po węgiersku
5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Zrobilam – rewelacja !!! 🙂 mimo, iz nie przepadam za zbyt pikantnymi potrawami, tatar sledziowy po wegiersku smakuje bajecznie 🙂 polecam i dziekuje za ten przepis 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *