Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
0
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
12-14
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Tort z bitą śmietaną przepis na bardzo prosty, ekspresowy tort z czekoladowym biszkoptem, wiśniami i odrobiną wiśniówki. Tort przygotujecie w 30 minut – jeśli tak jak ja użyjecie gotowego biszkoptu. Pewnie następnym razem postaram się upiec biszkopt samodzielnie – ale tego dnia musiałam zjeść tort NATYCHMIAST 😉
Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną – składniki
- 1 opakowanie 3 warstwowego, czekoladowego biszkoptu
- 1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie + kompot do nasączania ciasta)
- 100 ml wiśniówki lub kirszu
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną – przepis
- Filiżankę kompotu wymieszać za 100 ml wiśniówki.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Wstawić do lodówki.
- Czekoladę (1,5 tabliczki) roztopić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła.
- Biszkopt nasączyć ponczem z kompotu i wiśniówki, następnie posypać go wiśniami z kompotu (można je również uprzednio namoczyć w wiśnióweczce). Następnie obłożyć warstwą gęstej, bitej śmietany, przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność: poncz, wiśnie, śmietana…
- Przykryć tort ostatnią warstwą biszkoptu. Polać solidnie roztopioną śmietaną. Gdy czekolada lekko przestygnie można posypać tort tartymi wiórkami czekoladowymi.
- Poczekać aż całość zastygnie (najlepiej zostawić tort na noc w lodówce – tylko kto by to wytrzymał…)
- Czekolada na wierzchu będzie chrupiąca, pod nią znajdziecie delikatną chmurę bitej śmietany, która doskonale kontrastuje z pijanymi wisienkami.
- Lekki, wytrawny i przede wszystkim ekspresowy tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami gotowy.
Tort wygląda wspaniale. Musiał równie wspaniale smakować. Pozdrawiam (: