Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

10 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym – składniki

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek lub masło do smażenia
  • Opcjonalnie: pomidory, rukola, ser żółty

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym – przepis krok po kroku

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką. Rozgnieć go widelcem w misce, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub rozpuść masło. Na średnim ogniu usmaż jajka sadzone z obu stron, tak aby żółtko było nadal płynne.
  3. Podgrzej chleb tostowy na tosterze lub na suchej patelni.
  4. Na jednej kromce chleba rozsmaruj przygotowane awokado, a na drugiej połóż usmażone jajko sadzone.
  5. Opcjonalnie, na wierzchu można dodać plasterki pomidorów, liście rukoli lub starty ser żółty.
  6. Przykryj drugą kromką chleba i delikatnie dociskaj, aby składniki się połączyły.
  7. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *