Twarożek
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Twarożek to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w domu. Jest to rodzaj sernika o lekkiej konsystencji, idealny na śniadanie lub jako przekąska. Można go podawać z owocami, miodem lub dżemem. Spróbujcie sami!
Twarożek – składniki
- 500g twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki mąki
- opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
Twarożek – przepis krok po kroku
- W misce umieść twaróg i rozgnieć go widelcem, aby uzyskać jednolitą masę.
- Do twarogu dodaj jajka, cukier, wanilię i opcjonalnie skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij twarówek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowy twarówek można podawać na ciepło lub schłodzony w lodówce.
Smacznego!