Zapiekanka rybna z ziemniakami
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min.
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Angielska
Zapiekanka rybna – inaczej fish pie to delikatne danie z rybą i puree ziemniaczanym w roli głównej. To dwa najważniejsze składniki – reszta zależy od tego co lubicie – ja dodałam marchew, cebulę i dużo natki pietruszki oraz ser na wierzch. Można użyć dowolnej ryby – ja przygotowałam zapiekankę z dorszem. Sekretem jest dobre puree – nie może być za mokre – bo zapiekanka będzie miała nieodpowiednią konsystencję. Sól, pieprz, skórka z cytryny doskonale podkreślą aromat ryby. Zioła prowansalskie nadadzą daniu świeżości.
Zapiekanka rybna z ziemniakami – składniki
- 8 sporych ziemniaków na puree (około 1 kg)
- 200 – 300 gramów ryby (łupacz, dorsz, łosoś, morszczuk, mintaj) co kto lubi
- 1 spora marchew
- 1 duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- skórka i sok z połowy cytryny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- masło i oliwa
- 100 gramów żółtego topliwego sera – cheddar będzie idealny
- Do puree: 2 łyżki śmietany 18%, vegeta, pieprz, odrobina masła
Zapiekanka rybna z ziemniakami – przepis
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odlać wodę i jeszcze chwile odparowywać warzywa na ogniu – mają być suche.
- Rybę umyć i pokroić w kawałki około 2 na 2 cm . Doprawić skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Niech ryba marynuje się około 15 minut – czyli w czasie smażenia warzyw.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć powoli z posiekaną cebulą i czosnkiem do lekkiego zmięknięcia składników.
- Ziemniaki ubić na puree z masłem, śmietaną i vegetą oraz pieprzem – ma być pyszne i delikatne. Drobno posiekaną natkę pietruszki dodać do puree.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem włożyć warstwę ziemniaków, dodać warstwę surowej, przyprawionej ryby, następnie warzywa – ponownie warstwę puree itd. Na wierzchu mają być ziemniaki oprószone tartym serem.
- Piec około 30-40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem – wierzch ma być chrupiący i rumiany.