Zdrowe słodkości dla Twojego malucha: jak przygotować zdrowe przekąski dla dziecka?
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dzieciaki uwielbiają słodycze. To ich biologiczne uwarunkowanie, które podświadomie kojarzy się z energią i składnikami odżywczymi pozwalającymi przetrwać. Można więc rzec, że dzieci sięgają po wszystko, co słodkie instynktownie. Jednak rodzice doskonale wiedzą, że słodkie nie zawsze znaczy zdrowe. Przeładowane cukrem i sztucznymi słodzikami sklepowe ciastka, batony czy cukierki wnoszą więcej szkody niż pożytku do dziecięcej diety. Co zatem podawać dziecku na przekąskę, by zaspokoić jego ochotę na słodkie, a jednocześnie dostarczyć mu wartości odżywczych?
Owoce – naturalnie słodkie przekąski
Nie ma chyba wątpliwości, że najlepszą słodką przekąską dla dziecka są owoce. Poza fruktozą – odpowiedzialną za słodki smak – dostarczającą energii, są bogate w witaminy i minerały. Na przykład uwielbiane przez dzieci banany są źródłem potasu odpowiedzialnego za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych, a co za tym idzie dobre funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei jabłka to źródło witamin z grupy B, karotenu oraz witaminy C. Dzięki nim jabłka wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, a nawet wspomagają prawidłową gospodarkę cukru.
Owoce możesz podawać dziecku w dowolnej formie – surowe, pokrojone w paski lub kostkę, pieczone, duszone lub przecierane. Dla najmłodszych najlepsze będą deserki w słoiczkach z owocami z dodatkiem jogurtu naturalnego czy twarogu. Nieco starszym dzieciom możesz podać domowy kisiel z kawałkami owoców bądź galaretkę przygotowaną z żelatyną lub agarem.
Domowe batony i ciastka owsiane
Domowe batony owsiane to świetna alternatywa dla gotowych przekąsek dostępnych w sklepach. Przygotowując je, możesz kontrolować nie tylko ilość cukru czy soli, jakie podajesz dziecku, ale również dokładnie eliminować składniki niepożądane w Waszej diecie. Jak przygotować takie batony? Rozgrzej pół szklanki masła orzechowego z ćwiartką miodu. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie dosyp do nich 2 szklanki płatków owsianych, posiekane orzechy, owoce suszone bądź kandyzowane, gorzką czekoladę i inne ulubione składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem bądź uformuj z masy ciasteczka. Następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 160°C, przestudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Pamiętaj jednak, że dziecku poniżej pierwszego roku życia nie należy podawać miodu ani orzechów, gdyż mogą być mocno alergizujące. Jeśli chcesz przygotować taką wersję owsianych słodkości dla niemowlaka, zmiksuj banana z jabłkiem, dodaj wiórki kokosowe, płatki owsiane i liofilozowane owoce, a następnie postępuj według przepisu powyżej.
Budyń chia z owocami
Budyń chia to zdrowa i pożywna przekąska, która dostarcza składników odżywczych, takich jak białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Wystarczy wymieszać pół szklanki nasion chia ze szklanką napoju roślinnego – proporcje możesz zmieniać w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Opcjonalnie do nasion możesz dodać odrobinę miodu, syropu z agawy bądź ksylitolu (dla dzieci powyżej 2 roku życia). Deser wstaw do lodówki do schłodzenia, a następnie podaj go dziecku z ulubionymi owocami. Możesz oprószyć cynamonem lub kakao.
Domowy budyń możesz przygotować też na bazie kaszy jaglanej. Kaszę przepłucz, ugotuj, a następnie zmiksuj z mlekiem bądź napojem roślinnym. Dodaj słodzik, wanilię i cynamon. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do miseczki. Możesz podać dziecku na ciepło bądź zimno, dodając zmiksowane owoce, deserek ze słoiczka bądź kawałki czekolady.
Oczywiście to tylko kilka propozycji na zdrowe desery dla dzieci. Jeśli szukasz więcej inspiracji, odwiedź Gemini.pl.