Żeberka w kapuście

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Żeberka w kapuście – składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru

Żeberka w kapuście – przepis krok po kroku

  1. Żeberka umyj i pokrój na porcje.
  2. Kapustę poszatkuj na cienkie paski.
  3. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  5. Dodaj żeberka do garnka i smaż na średnim ogniu, aż się zarumienią z każdej strony.
  6. Posyp mąką i wymieszaj, aby żeberka były równomiernie obtoczone.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Jeśli lubisz dania bardziej słodkie, dodaj również cukier.
  8. Dodaj poszatkowaną kapustę do garnka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  9. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż żeberka będą miękkie i kapusta będzie dobrze ugotowana.
  10. Sprawdź i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
  11. Podawaj gorące żeberka w kapuście z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub chlebem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *