Francuska zupa cebulowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
francuska
Zupa cebulowa czyli mój przepis na francuską zupę cebulową, która smakuje jak w paryskim bistro. Zupa ta wymaga cierpliwości – ponieważ trzeba bardzo powoli smażyć cebulę, aż się skarmelizuje, stanie miękka, delikatna i słodka. Warto doprawić ją tymiankiem, sporą ilością pieprzu i użyć esencjonalnego bulionu – najlepiej wołowego. Zupę serwuje się z tostem z żółtym roztopionym serem – można zapiekać go na zupie, ale żeby za bardzo nie nasiąkł kładę go na zupie cebulowej tuż przed jej podaniem.
Francuska zupa cebulowa – składniki
- 2 stołowe łyżki masła i trochę oliwy żeby masło się nie paliło
- 5 sporych cebul
- 3 ząbki czosnku
- kieliszek białego wytrawnego wina około 150 ml
- 60 ml brandy lub whisky (gdy akurat nie macie brandy)
- łyżka stołowa cukru
- około 1,5 litra esencjonalnego bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)
- 2 liście laurowe
- sporo soli i pieprzu
- tymianek, liść szałwii
Do podania:
- Tosty z pszennej bułki z serem najlepiej gruyere (ale ja użyłam zwykłego żółtego sera i też wyszło pysznie)
Francuska zupa cebulowa – przepis krok po kroku
- Zmyć makijaż przed obieraniem cebuli – będziecie płakać jak bobry!
- Pokroić cebulę w piórka czyli półplasterki, dość cienkie i mniej więcej równej wielkości.
- Cebulę podsmażać powoli na maśle na początku można dusić około 10 minut pod przykryciem.
- Dodać czosnek, sól i pieprz i powoli podsmażać cebulę – tutaj należy wykazać się cierpliwością, co jakiś czas trzeba mieszać cebulę odklejając łyżką małe przypalające się do patelni cząstki (czynność może trwać koło 40 minut – aż cebula stanie się miękka, rumiana, ciągnąca się i gęsta – wyglądająca jakby była posypana mąką)
- Następnie dolewamy do zupy kieliszek wina, gdy ten odparuje dolewamy brandy (ja miałam whisky – też się sprawdziła). W międzyczasie, żeby nie denerwować się, że cebula karmelizuje się tak długo można popijać wino.
- Dorzucić na patelnię gałązkę tymianku, liść szałwii, liście laurowe – jeszcze chwilę podusić.
- Zalać całość bulionem i pogotować 5 minut.
- Zupę ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami.
- W tym czasie pokrojoną bułkę posypać serem i wstawić do piekarnika – gdy ser ładnie się zrumieni, wlać zupę do miseczek, położyć na niej tosty i jeść z apetytem, popijając wino i tęskniąc za Paryżem.
Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup, esencjonalna, delikatna i pyszna.