Zupa pęczakowa

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Zupa pęczakowa – składniki

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa pęczakowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej olej.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na złoty kolor.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż warzywa przez kilka minut.
  4. Dodaj pęczak i mieszaj przez chwilę, aby ziarna się przypiekły.
  5. Zalej warzywa i pęczak bulionem warzywnym.
  6. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż pęczak i warzywa będą miękkie.
  7. Przypraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Podawaj zupę pęczakową posypaną posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *