Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa kalafiorowa z włoszczyzną, koperkiem i opcjonalnie śmietaną to lekka i zdrowa zupa. Ja dodaję śmietanki 30%, ale jeśli mam ochotę na chudszą wersję po prostu śmietany nie dodaję – mam wtedy delikatną, rosołową lekko żółtą od kurkumy kalafiorówkę. Sekretem jest dosypanie pod koniec gotowania odrobimy suszonego cząbru – doskonale pasuje on do kalafiorowej czy jarzynowej np. z fasolą. Mam wrażenie, że cząber to trochę zapomniana przyprawa, całkowicie niesłusznie – chwała cząbrowi. Nie zapomnijcie też potraktować zupy kalafiorowej gałką muszkatołową, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.
Moja kalafiorowa zazwyczaj jest szybką, bezmięsną zupą – jeśli lubicie taką na wywarze mięsnym też możecie go użyć.
Zupa kalafiorowa – składniki
- włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por (lub mrożona zupa kalafiorowa)
- 1 średni ziemniak
- 1 cały dorodny kalafior
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma, cząber, szczypta cukru, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa.
- pęczek świeżego kopru
Zupa kalafiorowa – przepis
- Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, oraz drobno posiekanym czosnkiem.
- Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i pogotować 10 minut.
- Dodać kalafiora pokrojonego na różyczki i gotować do miękkości w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, vegetą lub kostką rosołową. Dodać odrobinę kurkumy dla koloru i gałki muszkatołowej dla aromatu. Posłodzić zupę szczyptą cukru – do kalafiora odrobina cukru jest niezbędna.
- Pod koniec gotowania dodać szczyptę cząbru, koper i opcjonalnie spory chlust słodkiej śmietanki. Jeśli wolicie lżejszą wersję tej zupy – omińcie etap śmietany. Wyjdzie piękny, klarowny rosół – jak ze zdjęcia niżej.