Zupa marchwiowa

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zupa marchwiowa


Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa – składniki

  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania (opcjonalnie)

Zupa marchwiowa – przepis krok po kroku

  1. Marchewki obierz, umyj i pokrój w plastry.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie.
  4. Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Wlej bulion warzywny, dodaj curry, sól i pieprz.
  6. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż marchewki będą miękkie.
  7. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
  8. Przed podaniem zupa marchwiowa można udekorować śmietaną.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *