Zupa serowa z grzankami z serków topionych
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Zupa serowa to doskonała zupa, którą przygotujecie w mniej więcej 20 minut. Dzięki dodaniu boczku i cebuli zyska głębię smaku, dzięki pieczarkom delikatności a za sprawą dużej ilości sera bardzo delikatną konsystencję.
Zupa serowa z grzankami z serków topionych – składniki
- 3 trójkąciki topionego sera
- 60 gramów żółtego sera – najlepiej ementalera
- 100 ml śmietany 36%
- 100 gramów wędzonego surowego boczku
- 1 spora cebula
- 200 gramów pieczarek
- zielone pędy dymki
- bulion lub kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- kurkuma – dla podkreślenia pięknego koloru
- odrobina gałki muszkatołowej
- świeży tymianek
- łyżka mąki
- 3 łyżki stołowe mleka
- oliwa z oliwek
- grzanki – najlepiej czosnkowo – tymiankowe
Zupa serowa z grzankami z serków topionych – przepis
- Podsmażamy boczek na oliwie z oliwek, jak lekko się zarumieni dodajemy drobno posiekaną cebulkę a następnie cienkie plasterki pieczarek smażymy do delikatnego zrumienienia.
- W międzyczasie gotujemy wodę z kostką rosołową (około litra) lub bulion – oczywiście polecam bulion – ale zupa serowa ma być szybka więc kostka rosołowa może spokojnie wystarczyć.
- W osobnym garnku rozpuszczam żółty ser w odrobinie mleka – gdy stanie się płynny dodaję łyżkę mąki i śmietanę 36% – utrzymuję miksturę w płynnym stanie – dodam ją na koniec do całej zupy – wyśmienicie ją zagęści.
- Do bulionu dodaję boczek, cebulę i pieczarki – zupa serowa zaczyna być gotowa, następnie dodaję serki topione, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek.
- Gdy serki topione się rozpuszczą, zdejmuję zupę z ognia i dodaję płynny żółty ser ze śmietaną.
- Intensywnie mieszam i ponownie podgrzewam zupę. Dodaję szczypior i grzanki – chleb smażony na patelni z czosnkiem i tymiankiem.
- Do ozdoby gałązka świeżego tymianku, odrobina gałki i możemy jeść tę wybitną zupę.
Dobra stronka Polecam i pozdrawiam