California maki

California maki 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

California maki

California maki czyli kolejny rozdział o sushi dla coraz bardziej zaawansowanych – nie martwcie się wbrew pozorom california maki są bardzo łatwe do przygotowania. Zmienia się tylko tylko mata – tym razem nakładamy na nią folię spożywczą i ryż zostawiamy na zewnątrz nori. Przepis jak ugotować ryż, jak go przyprawić i czym można wypchać california maki znajdziecie w artykule: jak zrobic sushi

California maki składniki:

Ryż do sushi

Nori – japońskie wodorosty

Prażony sezam

Wasabi

Łosoś surowy lub pieczony

Awokado

Ogórek

Szczypiorek

Opcjonalnie odrobina serka philadelphia

California maki przygotowanie:

Bambusową matę owijamy dokładnie folią spożywczą – tak żeby nic się nie przesuwało. Tym razem wylepiamy błyszczącą stronę nori (nori tniemy na pół – żeby nie było zbyt szerokie). Matową stronę nori zostawiamy w środku – żeby składniki miały mniejszą szansę wysuwać się ze środka. Tym razem nie zostawiamy marginesu na wodoroście nori – wylepiamy całą jego szerokość i kładziemy ryżem na folii. Następnie nori smarujemy wasabi i układamy wybrane składniki – sushi rolujemy, a ryż na zewnątrz sklei nam maki. Posypujemy ryż sezamem lub kawiorem i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli uda Wam się równo zwinąć i wszystko ładnie się sklei – osiągniecie jeden z piękniejszych widoków – śliczne california maki. Oczywiście metoda prób i błędów się przyda – każdy ma wszakże swoje triki na idealnie sushi. Moczymy w sosie sojowym – zajadamy się z zachwytem.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top