California maki z łososiem i awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

japońska

California maki czyli kolejny rozdział o sushi dla coraz bardziej zaawansowanych – nie martwcie się wbrew pozorom california maki są bardzo łatwe do przygotowania. Zmienia się tylko tylko mata – tym razem nakładamy na nią folię spożywczą i ryż zostawiamy na zewnątrz nori. Przepis jak ugotować ryż, jak go przyprawić i czym można wypchać california maki znajdziecie w artykule: jak zrobić sushi

California maki z łososiem i awokado – składniki

  • Ryż do sushi
  • Nori – japońskie wodorosty
  • Prażony sezam
  • Wasabi
  • Łosoś surowy lub pieczony
  • Awokado
  • Ogórek
  • Szczypiorek
  • Opcjonalnie odrobina serka philadelphia

California maki z łososiem i awokado – przepis

  1. Bambusową matę owijamy dokładnie folią spożywczą – tak żeby nic się nie przesuwało. Tym razem wylepiamy błyszczącą stronę nori (nori tniemy na pół – żeby nie było zbyt szerokie). Matową stronę nori zostawiamy w środku – żeby składniki miały mniejszą szansę wysuwać się ze środka.
  2. Tym razem nie zostawiamy marginesu na wodoroście nori – wylepiamy całą jego szerokość i kładziemy ryżem na folii.
  3. Następnie nori smarujemy wasabi i układamy wybrane składniki – sushi rolujemy, a ryż na zewnątrz sklei nam maki.
  4. Posypujemy ryż sezamem lub kawiorem i kroimy na mniejsze kawałki.

Jeśli uda Wam się równo zwinąć i wszystko ładnie się sklei – osiągniecie jeden z piękniejszych widoków – śliczne california maki. Oczywiście metoda prób i błędów się przyda – każdy ma wszakże swoje triki na idealnie sushi. Moczymy w sosie sojowym – zajadamy się z zachwytem.

4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *