Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe 3.93/5 (78.67%) 15 głos[ów]

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przepis na kojące serce, dusze i ciało idealnie czekoladowe, wilgotne i cieknące czekoladą brownie. To absolutny klasyk dla wszystkich łasuchów. Dodaję tylko gorzką czekoladę, dzięki temu smak jest wyrazisty. Do czekoladowej rozpusty pasują lody waniliowe, kleks bitej śmietany czy konfitura – wiem, brzmi to jak gruba przesada ale po co piec ciasto jeśli przesady się nie kocha. Uwaga brownie a la Madzia nadchodzi. Składniki na klasyczną okrągłą blachę tortową.

Ciasto czekoladowe składniki:

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

szklanka mąki pszennej (przesianej)

1,5 szklanki cukru jeśli lubicie bardziej słodkie możecie sypnąć dwie

6 jaj (osobno żółta i białka)

1 kostka masła

2 łyżki gorzkiego kakao

Ciasto czekoladowe przepis przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Czyli na garnek ze szklanką gotującej się wody należy położyć miskę i w niej rozpuszczać powoli masło z czekoladą.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dosypać mąki i dokładnie wymieszać (najsprawniej pójdzie jeśli użyjecie miksera).

Do przestygniętej roztopionej czekolady z masłem dolać żółtka.

Do masy dodać 2 łyżki kakao.

Białka ubić na gęstą pianę i delikatnie łyżką wmieszać je do masy. Chodzi o to, żeby masa była puszysta i delikatna.

Wylać na blachę posmarowaną masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Nie wysuszcie zbyt ciasta – powinno być w środku wilgotne i gęste.

Przepis powyższy wróży cukierniczy sukces nawet początkującym. Poniżej propozycja podania ciasta w formie delikatnego deseru z bitą śmietaną, kulką waniliowych lodów i odrobiną wiśniowej konfitury.

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://deserektv.pl/ciasto-czekoladowe-przepis/ Pan Deserek :)

    Bardzo mi się podoba wersja deseru w kieliszku – świetny pomysł ! Musze kiedyś spróbować tego przepisu

Komentarze

komentarze

Back to Top