Golonka w piwie

Golonka w piwie 3.75/5 (75.00%) 20 głos[ów]

Golonka w piwie

Golonka w piwie przepis na pyszną pieczoną w piwie, chrupiącą i aromatyczną golonkę. Do tego piwo i można stać się na chwilę prawdziwym facetem, lub prawdziwego faceta nakarmić tym wspaniałym, tłustawym daniem. Golonka to klasyka polskiej kuchni polecam do niej musztardę, chrzan i zasmażaną kapustę. Przepis jest banalnie prosty: sól, pieprz, kminek, piwo i trochę wody do podlewania. Trzeba być cierpliwym i na początku piec goloneczkę powoli, co jakiś czas obracając. Dopiero na koniec można ją mocniej podpiec, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Ważne jest nacięcie grubej skóry w kratkę, żeby cała golonka przeszła smakiem.

Golonka w piwie składniki:

2 średnie golonki

małe piwo

łyżeczka mielonego kminku

odrobina vegety lub kostki rosołowej (w idealnym świecie jest to bulion)

sól, pieprz

odrobina wody do podlewania mięsa

Golonka w piwie przepis przygotowanie:

Golonki umyć i ponacinać ich skórę nożem we wzór kratki.

Natrzeć solidnie solą, pieprzem i świeżo utartym w moździerzu kminkiem.

W naczyniu żaroodpornym położyć golonki i polać odrobiną piwa. Piec pierwszą godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas podlewając piwem i wodą (w stosunku pół na pół).

Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec około dwóch godzin – golonka ma być miękka i soczysta w środku dlatego podlewajcie ją regularnie piwem.

Na koniec można włączyć w piekarniku grill z góry i zwiększyć temperaturę – skórka stanie się skarmelizowana i chrupiąca. Po włączeniu grilla golonkę należy ciągle pilnować, żeby się za bardzo nie przypaliła.

Podajemy z kawałkiem świeżej bułki, chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i zasmażaną kapustą. I oczywiście z piwem.

golonka w piwie

golonka w piwie

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Paulina

    Czy pieczemy ją pod przykryciem czy bez?

    • Smakalajzyt

      bez przykrycia.

  • http://Website Tomek

    zaraz lecę po golonki do sklepu i dzisiaj na kolację będą :)

  • http://Website ola

    Zazwyczaj nie pisze komentarzy,ale postanowiłam napisać poniewaz jestem bardzo zawiedziona tym przepisem.
    Wczoraj właśnie wypróbołam ten przepis i..
    -golonka była twarda w środku
    -skórka owszem pięknie zarumieniona nie spalona ale nie nadawała sie do jedzenia!!!!

    w dodatku prosze mi wyjaśnic do czego ta wegeta?? nie jest to sprecyzowane!! przepis nie dokładny !
    NIE POLECAM !!
    uważam ,ze najlepiej wpierw golonke obgotowac 2 h w wodzie z przyprawami a na koniec podsmarzyc no ale chciałam troszke inaczej zrobic niż zwyklą gotowaną z wody ..
    Dodam,że to nie pierwsza robiona przeze mnie golonka ale taki nie wypał zdarzył sie mi pierwszy raz ..
    NIE POLECAM !!!!

  • http://Website Robert

    Dziś znowu zabieram się do robienia przepisu: golonka w piwie. Pierwszy raz udała mi się bezbłędnie – smakowało nawet mojej dziewczynie, która zwykle nie przepada za golonkami…

  • Kasandra S

    Super przepis. Smakowało całej mojej rodzinie. Nawet starsi byli zachwyceni. Przyznam, że nieco obawiałam się o wątrobę mojej Mamy, bo miewa bóle po tłustym jedzeniu, ale tym razem obyło się bez bólu. Mówi, że to jej Essentix wsparł jej wątrobę, a ja sądzę, że cały ten nie dobry tłuszcz się wypiekł. Dla mnie to nie było jakoś strasznie tłuste.

Komentarze

komentarze

Back to Top