Golonka w piwie
Golonka w piwie przepis na pyszną pieczoną w piwie, chrupiącą i aromatyczną golonkę. Do tego piwo i można stać się na chwilę prawdziwym facetem, lub prawdziwego faceta nakarmić tym wspaniałym, tłustawym daniem. Golonka to klasyka polskiej kuchni polecam do niej musztardę, chrzan i zasmażaną kapustę. Przepis jest banalnie prosty: sól, pieprz, kminek, piwo i trochę wody do podlewania. Trzeba być cierpliwym i na początku piec goloneczkę powoli, co jakiś czas obracając. Dopiero na koniec można ją mocniej podpiec, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Ważne jest nacięcie grubej skóry w kratkę, żeby cała golonka przeszła smakiem.
Golonka w piwie składniki:
2 średnie golonki
małe piwo
łyżeczka mielonego kminku
odrobina vegety lub kostki rosołowej (w idealnym świecie jest to bulion)
sól, pieprz
odrobina wody do podlewania mięsa
Golonka w piwie przepis przygotowanie:
Golonki umyć i ponacinać ich skórę nożem we wzór kratki.
Natrzeć solidnie solą, pieprzem i świeżo utartym w moździerzu kminkiem.
W naczyniu żaroodpornym położyć golonki i polać odrobiną piwa. Piec pierwszą godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas podlewając piwem i wodą (w stosunku pół na pół).
Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec około dwóch godzin – golonka ma być miękka i soczysta w środku dlatego podlewajcie ją regularnie piwem.
Na koniec można włączyć w piekarniku grill z góry i zwiększyć temperaturę – skórka stanie się skarmelizowana i chrupiąca. Po włączeniu grilla golonkę należy ciągle pilnować, żeby się za bardzo nie przypaliła.
Podajemy z kawałkiem świeżej bułki, chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i zasmażaną kapustą. I oczywiście z piwem.

golonka w piwie