Kimchi – koreańska kapusta kiszona

Czas przygotowania:

2 godziny 30 minut

Czas gotowania:

brak

Łączny czas:

1 dzień do 2 tygodni

Ilość porcji:

10-20

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Koreańska

Kimchi – koreańska kapusta kiszona

Kimchi to pikantna, aromatyczna i lekko kiszona pekińska kapusta. To koreańskie danie doskonale nadaje się na dodatek to azjatyckich dań i zup, ożywi każde danie. Wbrew pozorom można je dość łatwo przygotować w domu – w końcu kiszenie to nasza narodowa specjalność.

Składniki na koreańskie kimchi

  • główka kapusty pekińskiej
  • kawałek białek rzodkwi
  • jedna średnia marchew
  • cebula dymka lub gruby szczypior
  • mały kawałek imbiru
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 4-6 łyżek sosu rybnego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • około 5-10 łyżek papryki
  • około pół szklanki soli
składniki kimchi
składniki kimchi

Przepis na kimchi – krok po kroku

Kapustę należy przekroić na pół i wykroić głąb. Wkładamy kapustę do dużego naczynia (np. miski) i dokładnie  nacieramy solą wszystkie liście. Zalewamy liście 2-3 litrami wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Co jakiś czas liście można przemieszać i podlać z góry wodą z dna naczynia.

W między czasie należy przygotować pozostałe składniki

  • marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach
  • imbir ścieramy na małych oczkach
  • rzodkiew obieramy i kroimy na słupki (wielkości zapałek)
  • cebulę i szczypior kroimy na średnie kawałki długości 2-3 centymetrów
  • czosnek przeciskamy przez praskę

Wszystkie składniki wraz z przyprawami – sosem rybnym, cukrem oraz papryką Gochugaru dokładnie mieszamy w naczyniu i zostawiamy do czasu nasolenia kapusty.

Po 2-3 godzinach solenia wylewamy solankę i płuczemy liście kapusty pod zimną wodą. Połówki główki kapusty dzielimy wzdłuż na pół i w poprzek liści na pół lub na 3 części – uzyskujemy kawałki liści kapusty wielkości około 3-5 cm na 5-10 cm.

W dużej misce mieszamy całość – kapustę oraz przyprawione dodatki. Warto to robić w rękawiczkach, żeby uniknąć poplamienia rąk. Każdy liść kapusty powinien być dokładnie pokryty czerwoną pastą przypraw.

Przyprawioną kapustę przekładamy do dużego słoika dociskając każdą warstwę liści. Słoik szczelnie zamykamy i przenosimy do ciemnego, suchego zimnego pomieszczenia.

Kimchi smakuje już po jednym dniu kiszenia, ale najlepsze efekty uzyska się po 7-14 dniach od przygotowania.

dodatki_po_2_godzinach kapusta_i_dodatki_do_kimchi
gotowy_słoik_kimchi

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

  1. Uwielbiam kiszoną kapustę. A tu jeszcze koreańska… muszę spróbować. Zawsze obawiam się przed popsuciem przepisu przy pierwszym wykonaniu, ale może nie umrę po zjedzeniu :).

  2. Koreańska wydaje się egzotyczna nawet w słoiku. Ciekawa jestem, jak smakuje nam przyzwyczajonym do naszej kiszonej kapusty. Zapewne niedługo się przekonam, muszę ;>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *