Kimchi – koreańska kapusta kiszona

Kimchi – koreańska kapusta kiszona 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Kimchi – koreańska kapusta kiszona

Kimchi to pikantna, aromatyczna i lekko kiszona pekińska kapusta. To koreańskie danie doskonale nadaje się na dodatek to azjatyckich dań i zup, ożywi każde danie. Wbrew pozorom można je dość łatwo przygotować w domu – w końcu kiszenie to nasza narodowa specjalność.

Kimchi składniki:

główka kapusty pekińskiej

kawałek białek rzodkwi

jedna średnia marchew

cebula dymka lub gruby szczypior

mały kawałek imbiru

10-12 ząbków czosnku

4-6 łyżek sosu rybnego

2-3 łyżeczki cukru

około 5-10 łyżek papryki

około pół szklanki soli

składniki kimchi

składniki kimchi

Kimchi przepis:

Kapustę należy przekroić na pół i wykroić głąb. Wkładamy kapustę do dużego naczynia (np. miski) i dokładnie  nacieramy solą wszystkie liście. Zalewamy liście 2-3 litrami wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Co jakiś czas liście można przemieszać i podlać z góry wodą z dna naczynia.

W między czasie należy przygotować pozostałe składniki

  • marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach
  • imbir ścieramy na małych oczkach
  • rzodkiew obieramy i kroimy na słupki (wielkości zapałek)
  • cebulę i szczypior kroimy na średnie kawałki długości 2-3 centymetrów
  • czosnek przeciskamy przez praskę

Wszystkie składniki wraz z przyprawami – sosem rybnym, cukrem oraz papryką Gochugaru dokładnie mieszamy w naczyniu i zostawiamy do czasu nasolenia kapusty.

Po 2-3 godzinach solenia wylewamy solankę i płuczemy liście kapusty pod zimną wodą. Połówki główki kapusty dzielimy wzdłuż na pół i w poprzek liści na pół lub na 3 części – uzyskujemy kawałki liści kapusty wielkości około 3-5 cm na 5-10 cm.

W dużej misce mieszamy całość – kapustę oraz przyprawione dodatki. Warto to robić w rękawiczkach, żeby uniknąć poplamienia rąk. Każdy liść kapusty powinien być dokładnie pokryty czerwoną pastą przypraw.

Przyprawioną kapustę przekładamy do dużego słoika dociskając każdą warstwę liści. Słoik szczelnie zamykamy i przenosimy do ciemnego, suchego zimnego pomieszczenia.

Kimchi smakuje już po jednym dniu kiszenia, ale najlepsze efekty uzyska się po 7-14 dniach od przygotowania.

dodatki_po_2_godzinach kapusta_i_dodatki_do_kimchi gotowy_słoik_kimchi

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://petco24.pl/ Petco

    Uwielbiam kiszoną kapustę. A tu jeszcze koreańska… muszę spróbować. Zawsze obawiam się przed popsuciem przepisu przy pierwszym wykonaniu, ale może nie umrę po zjedzeniu :) .

  • http://altavola-design.pl/ altavola

    Koreańska wydaje się egzotyczna nawet w słoiku. Ciekawa jestem, jak smakuje nam przyzwyczajonym do naszej kiszonej kapusty. Zapewne niedługo się przekonam, muszę ;>

Komentarze

komentarze

Back to Top