Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurczak po włosku inspirowany przepisem Nigelli – oczywiście ulepszony chilli i czosnkiem. Kurczak pieczony z rozmarynem, cytryną, czosnkiem i chilli na ziemniakach i papryce jest zniewalająco soczysty, aromatyczny i delikatny. Rozpływam się nad nim – ledwo zdążyliśmy zrobić mu zdjęcia.

Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem – składniki

  • 1 średniej wielkości kurczak w całości
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 12 małych młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • oliwa
  • 1,5 sztuki świeżej chilli

Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem – przepis

  1. Myjemy szczotką lub ostrą stroną gąbki ziemniaki, następnie myjemy paprykę i kroimy ją na paski.
  2. Warzywa polewamy oliwą i wegetą i układamy w naczyniu żaroodpornym (nie musi mieć przykrycia – kurczak będzie dzięki temu bardziej chrupiący).
  3. Na warzywa kładziemy kurczaka – uprzednio umytego i nadzianego 4 solidnymi gałązkami rozmarynu, plastrami cytryna, 1 chilli, solą i pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku w łupince.
  4. Z wierzchu kurczaka należy osypać solą, pieprzem, kawałkami chilli.
  5. Całość polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godziny – ja piekłam go godzinę i dziesięć minut a kolejne 20 minut trzymałam w wyłączonym – stygnącym piekarniku – myślę, że dzięki temu właśnie zabiegowi kurczak był tak soczysty.
  6. Danie jest wspaniałe dzięki słodyczy papryki, orzeźwiającemu aromatowi cytryny, która w połączeniu z rozmarynem smakuje wakacyjnie. Ziemniaki upieczone w tym aromacie są niezwykłe. Polecam to danie na kolację lub obiad – zwłaszcza latem, kiedy są młode ziemniaki wychodzi doskonale.
kurczak po włosku
Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *