Kurczak Nigelli

Kurczak Nigelli 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Kurczak Nigelli

Kurczak po włosku inspirowany przepisem Nigelli – oczywiście ulepszony chilli i czosnkiem. Kurczak pieczony z rozmarynem, cytryną, czosnkiem i chilli na ziemniakach i papryce jest zniewalająco soczysty, aromatyczny i delikatny. Rozpływam się nad nim – ledwo zdążyliśmy zrobić mu zdjęcia.

Kurczak Nigelli po włosku składniki:

1 średniej wielkości kurczak w całości

4 gałązki rozmarynu

1 cytryna

6 ząbków czosnku

3 czerwone papryki

12 małych młodych ziemniaków

sól

pieprz

vegeta

oliwa

1,5 sztuki świeżej chilli

 

Kurczak Nigelli po włosku na papryce przygotowanie:

Myjemy szczotką lub ostrą stroną gąbki ziemniaki, następnie myjemy paprykę i kroimy ją na paski. Warzywa polewamy oliwą i wegetą i układamy w naczyniu żaroodpornym (nie musi mieć przykrycia – kurczak będzie dzięki temu bardziej chrupiący).

Na warzywa kładziemy kurczaka – uprzednio umytego i nadzianego 4 solidnymi gałązkami rozmarynu, plastrami cytryna, 1 chilli, solą i pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku w łupince. Z wierzchu kurczaka należy osypać solą, pieprzem, kawałkami chilli. Całość polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godziny – ja piekłam go godzinę i dziesięć minut a kolejne 20 minut trzymałam w wyłączonym – stygnącym piekarniku – myślę, że dzięki temu właśnie zabiegowi kurczak był tak soczysty.

Danie jest wspaniałe dzięki słodyczy papryki, orzeźwiającemu aromatowi cytryny, która w połączeniu z rozmarynem smakuje wakacyjnie. Ziemniaki upieczone w tym aromacie są niezwykłe. Polecam to danie na kolację lub obiad – zwłaszcza latem, kiedy są młode ziemniaki wychodzi doskonale.

kurczak po włosku

kurczak po włosku

Share Button
  • http://Website Myszka

    Pyszny kurczaczek!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

Komentarze

komentarze

Back to Top