Udon z wieprzowiną

Udon z wieprzowiną 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Udon z wieprzowiną

Udon to obłędnie miękki i puszysty japoński makaron, doskonale smakuje do zup i dań typu stir fry – dziś właśnie udon smażony z warzywami i chudą wieprzowiną w towarzystwie odrobiny pasty miso, sosu sojowego i octu ryżowego dla lekkiego złamania  i wyostrzenia smaku składników. Udon kocha się z porem – dlatego nie żałujcie dorodnego pora. Do tego imbir i czosnek oraz spora garść szczypioru i pyszny obiad gotowy w mniej niż pół godziny.

Japoński makaron Udon z wieprzowiną składniki:

2 paczuszki makaronu Udon (mogą być mrożone lub pakowane próżniowo)

200 gramów chudej wieprzowiny: łopatki lub schabu

1 żółta papryka + pół w innym kolorze

średni por – biała i jasnozielona część

4 suszone grzyby shitake (uprzednio namoczyć 20 minut we wrzątku)

łyżka posiekanego imbiru

1 ząbek czosnku

2 łyżki pasty miso

6 łyżek sosu sojowego jasnego

2 łyżki cukru

4 łyżki octu ryżowego

szczypior do oprószenia

odrobina oleju do smażenia

Udon z wieprzowiną przepis:

Makaron udon zalać wrzątkiem (jeśli to ten podgotowany w torebce próżniowej) – następnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Na koniec gotowania poleci do woka.

Jeśli macie mrożony lub inny makaron postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być bardzo al dente przed smażeniem.

Czosnek i imbir drobno posiekać – nie trzeba obierać imbiru. Na rozgrzaną patelnię – najlepiej wok wlać trochę oleju i szybko podsmażyć.

Mięso pokroić w cienkie paski i dorzucić do woka. Smażyć około 3 minut, następnie dodać pokrojonego w plastry pora i paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną – pamiętajcie, mają być lekko chrupiące.

Następnie przyprawy wymieszać na gładką masę: sos sojowy, cukier, pasta miso i ocet – całość dolać na patelnię.

W razie potrzeby doprawić solą lub dodać więcej mieszanki przyprawowej. Całość solidnie oprószyć grubym szczypiorem, można też posypać słodką, czerwoną papryką dla koloru.

Udon to jeden z moich ulubionych makaronów – jego konsystencja jest niepowtarzalna – dlatego szczególnie uważajcie, żeby go nie rozgotować. Ma być miękki, ale sprężysty. Dania z udonem zwykle doprawiam delikatnie – żeby nie zabić lekkości tego dania.

udon z wieprzowiną

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top