Gyoza – japońskie pierożki z wieprzowiną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

japońska

Gyoza przepis na delikatne japońskie pierożki serwowane z sosem sojowym. Przygotowanie jest prostsze niż w przypadku polskich pierogów – mianowicie kupuje się gotowe mrożone ciasto w małych krążkach – dzięki temu cała kuchnia nie jest obsypana mąką, kucharz nie jest wykończony wałkowaniem i wszyscy jedząc są bardziej zadowoleni.

Gyoza (japońskie pierożki) – składniki

  • 300 gramów mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • mała marchewka (drobno starta)
  • pół cebuli (drobno posiekanej)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczka oleju sezamowego
  • mrożone ciasto na pierożki gyoza lub wonton (50 listków)
  • Do sosu:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • odrobina startej marchwi
  • posiekany szczypior

Gyoza (japońskie pierożki) – przepis

  1. Marchew, czosnek, cebulę drobno zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem mielonym na gładką masę.
  2. Mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem, olejem sezamowym.
  3. Ciasto na pierogi delikatnie rozmrozić i porozdzielać jego plasterki. Gdy ciasto będzie miękkie (nie będzie się łamało – można zacząć sklejać pierogi). Powinny mieć płaskie dno – ponieważ będą smażone. Polecam spróbować je sklejać jak tradycyjne pierogi z płaskim dnem.
  4. Pierogi smażyć na patelni teflonowej na odrobinie oleju przez 30 sekund, następnie wlać 1/4 szklanki wody na patelnię i przykryć całość pokrywką.
  5. Pierogi są gotowe gdy ich spód jest lekko rumiany, ciasto dogotowane, a mięso miękkie.

Pierogi gyoza serwujemy z sosem sojowym z odrobiną oleju sezamowego i octu ryżowego. Ja dodaję też odrobinę chili, szczypior i trochę tartej marchewki dla koloru.

Uwielbiam te aromatyczne japońskie pierożki.

3/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *