Makaron z mulami

Makaron z mulami 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Makaron z mulami

Makaron z mulami czyli przepis na prostą i niesamowicie pyszną pastę z owocami morza. Zainspirowana dwoma łakomymi Włochami, którzy od czasu do czasu występują w kuchni + postanowiłam przygotować tę pastę. Bohaterowie tego programu są przeuroczy, kochają jeść i gotować jak nikt inny. Mowa o Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo, gotując pokrzykiwałam śpiewnie Gennaro udając, że nim jestem – wyszło spektakularnie. Sekretem smacznych dań jest prostota, bazą sosu jest woda wypływająca z muszli omułków, odrobina cebuli, czosnku i chilli. Makaron al dente i obiad mamy gotowy w 15 minut, dolałam do muli odrobinę białego wina i posypałam je natką pietruszki. Polecam wszystkim zabawę w Gennaro i Antonio!

Makaron z mulami składniki:

1,5 kg muli – porcja dla 3 osób (upolowałam pakę świeżych muli za około 17 zł w auchan)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

pół szklanki wina

kawałek chilli

oliwa

makaron al dente

natka pietruszki do posypania

odrobina soku z cytryny

mule

mule

 

Makaron z mulami przepis przygotowanie:

Mule umyć dokładnie i powyrzucać otwarte muszle – jeśli mule reagują na strumień wody – zamykając się to znaczy, że są żywe i można je śmiało jeść. Pamiętajcie o wyrzuceniu tych, które nie otworzyły się podczas gotowania.

Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem i odrobiną chilli.

Dorzucamy mule, które zalewamy połową szklanki białego, wytrawnego wina. Można przykryć je delikatnie pokrywką na 2 minuty.

W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.

Gdy bule się otworzą, skrapiamy całość sokiem z cytryny. Nie należy solić sosu, ponieważ słona woda, która wypłynie z muszli będzie wystarczająca.

Ugotowany makaron przekładamy do garnka z mulami, całość solidnie oprószamy natką pietruszki.

Dopijamy białe wino, które otworzyliśmy tylko po to, żeby dolać odrobinę do sosu;)

smakalajzyt

smakalajzyt

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top