Musaka

Musaka 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Musaka

Musaka to bardzo smaczna, delikatna i pełna aromatu grecka zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym i serem greckim np. feta. Wszystkie składniki połączone są beszamelem, a mięso mielone jest smażone z cebulą i sosem pomidorowym. Zapiekanka przekładana jest warstwami pysznych warzyw: podgotowanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem. Przygotowanie jest proste, a rezultat wspaniały.

musaka przepis

musaka przepis

 

Musaka składniki:

3 bakłażany

4 spore ziemniaki

1 kostka fety lub innego sera typu greckiego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

rozmaryn do posypania z wierzchu

Farsz mięsny:

1 kg mięsa wołowego

2 cebule

pół litra przecieru pomidorowego – najlepiej z kartonika lub butelki

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

szczypta cynamonu

Sos beszamelowy:

pół litra mleka

100 gramów masła

100 gramów mąki

1 żółtko

gałka muszkatołowa

Musaka przepis przygotowanie:

Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą, a następnie opłukać w zimnej wodzie i wysuszyć. Nasmarować oliwą (najlepiej używając pędzelka) i zrumienić na patelni grillowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ziemniaki obrać i podgotować prawie do miękkości (około 15 minut gotowania).

Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć – rozdzielając kawałki mięsa. lekko podrumienione mięso podlać kieliszkiem czerwonego wina. Dodać szczyptę cynamonu, sól, pieprz i sos/przecier pomidorowy. Redukować sos na małym ogniu około 15 minut.

Masło rozpuścić w garnku i stopniowo zagęszczać mąką, całość lekko zrumienić przez 1-2 minuty. Następnie małymi porcjami dolewać mleka i ciągle mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zdjęć sos z ognia i dodać jedno żółtko. Dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pozostaje najprzyjemniejsza część pracy: układanie smakowitych warstw :)

Blachę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i osypać odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (ja nie używam termoobiegu).

Na dnie rozłożyć pokrojone w plastry ziemniaki, następnie warstwę grillowanego bakłażana, cienką warstwa beszamelu i cały sos mięsny, przykryć kolejną warstwą bakłażana i resztą beszamelu, całość oprószyć tartym serem feta.

Piec 40 minut, aż wierzch się zrumieni.

Można posypać chrupiącą skórkę rozmarynem. Musaka jest pyszna.

musaka składniki

musaka składniki

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Gosia

    Pyszne i syte danie, ja robiłam wg Pascala(,kuchnia lidla,) i wyszła przepyszna :)

Komentarze

komentarze

Back to Top