Musaka – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem.

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Musaka to bardzo smaczna, delikatna i pełna aromatu grecka zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym i serem greckim np. feta. Wszystkie składniki połączone są beszamelem, a mięso mielone jest smażone z cebulą i sosem pomidorowym. Zapiekanka przekładana jest warstwami pysznych warzyw: podgotowanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem. Przygotowanie jest proste, a rezultat wspaniały.

Musaka – składniki:

  • 3 bakłażany
  • 4 spore ziemniaki
  • 1 kostka fety lub innego sera typu greckiego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn do posypania z wierzchu

Farsz mięsny:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • pół litra przecieru pomidorowego – najlepiej z kartonika lub butelki
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta cynamonu

Sos beszamelowy:

  • pół litra mleka
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów mąki
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa

Musaka – przepis

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą, a następnie opłukać w zimnej wodzie i wysuszyć. Nasmarować oliwą (najlepiej używając pędzelka) i zrumienić na patelni grillowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Ziemniaki obrać i podgotować prawie do miękkości (około 15 minut gotowania).
  3. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć – rozdzielając kawałki mięsa. lekko podrumienione mięso podlać kieliszkiem czerwonego wina. Dodać szczyptę cynamonu, sól, pieprz i sos/przecier pomidorowy. Redukować sos na małym ogniu około 15 minut.
  4. Masło rozpuścić w garnku i stopniowo zagęszczać mąką, całość lekko zrumienić przez 1-2 minuty. Następnie małymi porcjami dolewać mleka i ciągle mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zdjęć sos z ognia i dodać jedno żółtko. Dokładnie wymieszać.
  5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Pozostaje najprzyjemniejsza część pracy: układanie smakowitych warstw 🙂
  7. Blachę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i osypać odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (ja nie używam termoobiegu).
  8. Na dnie rozłożyć pokrojone w plastry ziemniaki, następnie warstwę grillowanego bakłażana, cienką warstwa beszamelu i cały sos mięsny, przykryć kolejną warstwą bakłażana i resztą beszamelu, całość oprószyć tartym serem feta.
  9. Piec 40 minut, aż wierzch się zrumieni.
  10. Można posypać chrupiącą skórkę rozmarynem. Musaka jest pyszna.
musaka składniki
Musaka – składniki
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *