Pasta jajeczna

Pasta jajeczna 4.20/5 (84.00%) 15 głos[ów]

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie, to danie szybkie, proste, pyszne i delikatne. Tradycyjne pasta jajeczna to jajka na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku, można opcjonalnie dodać trochę szynki i odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku. Inny pomysł to pasta z dodatkiem ogórka konserwowanego i pietruszki. Mój ulubiony wariant to pasta jajeczna z wędzonym łososiem, koperkiem i odrobiną majonezu. Pasta należy to rodziny dań „co się nawinie” – można użyć wędzonej makreli, kurczaka pieczonego czy czegokolwiek co się Wam napatoczy. Poniżej przepis na trzy pyszne i sprawdzone pasty z jajek.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem składniki:

4 jajka

2 łyżki majonezu

łyżeczka musztardy

sól, pieprz

garść szczypiorku

opcjonalnie 2 plastry szynki pokrojone w kostkę

Pasta jajeczna z ogórkiem konserwowym składniki:

4 jajka

2 łyżki majonezu

łyżeczka musztardy

sól, pieprz

3 ogórki konserwowe

duża szczypta pietruszki

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem składniki:

4 jajka

2 łyżki majonezu

odrobina musztardy

sól, pieprz

4 plastry wędzonego łososia około 50 gramów

szczypta koperku

Pasta jajeczna przepis przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo – gotować około 5 minut, żeby nie stały się zbyt suche.

Pokroić jajka i dodatki w kostkę – ja kroję w dość grubą, bo lubię czuć poszczególne składniki.

Wymieszać składniki z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i ziołami. Dodać łososia, szynkę lub ogórki konserwowe i co tylko lubicie i macie pod ręką.

Warto ozdobić kanapki z pastą jajeczną odrobiną zdrowych kiełków np. rzodkiewki, podkreślą smak i będą przyjemnie chrupały.

Kanapki z pastą jajeczną to śniadanie idealne!

pasta jajeczna

pasta jajeczna

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top