Rosół z gęsi
Rosół z gęsi przepis na wspaniały rosół na gęsich szyjkach. Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy. Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie nie zawiera cholesterolu, mało tego pomaga obniżać zły cholesterol. To idealna zupa, która w okresie jesiennym pomoże w walce z przeziębieniem. Gęsi jako jedno z niewielu mięs hodowane jest ekologicznie i naturalnie. Gęsinę kupić można w dobrych delikatesach lub na bazarkach. Ja kupiłam kilka gęsich szyjek na delikatny rosół. Jeśli nie udało się Wam zdobyć gęsi proponuję przepis na tradycyjny rosół
Rosół z gęsi składniki:
6 gęsich szyjek
włoszczyzna: marchew, seler, por, korzeń pietruszki
jedna cebula
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, natka pietruszki
do podania rosołu proponuję makaron jajeczny lub kluski lane
Rosół z gęsi przepis przygotowanie:
Do zimnej wody włożyć mięso i zagotować na małym ogniu. Pogotować chwilę i zdjęć szumy.
Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i jedną cebulę, całość pogotować około godziny na wolnym ogniu.
Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą , pieprzem opcjonalnie vegetą.
Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Mój rosół okazał się doskonały, delikatny, lekko słodkawy i chudy.
Podaję go z cienkim makaronem jajecznym, marchewką pokrojoną w plastry i solidną szczyptą natki pietruszki.