Rosół z gęsi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Rosół z gęsi przepis na wspaniały rosół na gęsich szyjkach. Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy. Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie nie zawiera cholesterolu, mało tego pomaga obniżać zły cholesterol. To idealna zupa, która w okresie jesiennym pomoże w walce z przeziębieniem. Gęsi jako jedno z niewielu mięs hodowane jest ekologicznie i naturalnie. Gęsinę kupić można w dobrych delikatesach lub na bazarkach. Ja kupiłam kilka gęsich szyjek na delikatny rosół. Jeśli nie udało się Wam zdobyć gęsi proponuję przepis na tradycyjny rosół

Rosół z gęsi – składniki

  • 6 gęsich szyjek
  • włoszczyzna: marchew, seler, por, korzeń pietruszki
  • jedna cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • do podania rosołu proponuję makaron jajeczny lub kluski lane

Rosół z gęsi – przepis

  1. Do zimnej wody włożyć mięso i zagotować na małym ogniu. Pogotować chwilę i zdjęć szumy.
  2. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i jedną cebulę, całość pogotować około godziny na wolnym ogniu.
  3. Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą , pieprzem opcjonalnie vegetą.
  4. Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Mój rosół okazał się doskonały, delikatny, lekko słodkawy i chudy.
  5. Podaję go z cienkim makaronem jajecznym, marchewką pokrojoną w plastry i solidną szczyptą natki pietruszki.
4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *