Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 4.33/5 (86.67%) 9 głos[ów]

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie. Uwielbiam też karpia w galarecie – dzwonka karpia są delikatne i bardzo odświętne. Ryba w galarecie to danie nie tylko wigilijne – choć pewnie najczęściej jest w tym okresie przyrządzana.

Podstawą dobrej galarety jest aromatyczny warzywny bulion, dopiero pod koniec gotowania bulionu dodaje się ryby. Ryby gotujcie nie dłużej niż około 10 minut – chodzi o to, żeby były jędrne i zanadto się nie wysuszyły.

Ryba w galarecie składniki:

Bulion:

włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por

mała cebula

natka pietruszki

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

opcjonalnie vegeta lub warzywna kostka rosołowa

żelatyna (na koniec do przecedzonego bulionu)

Ryby:

Proponuję pstrąga lub karpia, uwielbiam też flądrę, każda ryba którą lubicie będzie odpowiednia.

Ryba w galarecie przepis przygotowanie:

Do zimnej wody włożyć włoszczyznę, cebulą, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gotować bulion do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jeśli macie głowy ryb lub niepotrzebne części możecie wrzucić je do bulionu na dłużej czyli po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania – nie ma obawy, że się rozgotują, gdyż zostaną odcedzone – mają nadać głębszego aromatu całości.

Bulion odcedzić – będzie łatwiej delikatnie gotować rybę do galarety.

Umytą rybę pokroić (w zależności od tego czy chcecie mieć dzwonka w galarecie czy kawałki obranej ryby) karpia proponuję pokroić w dzwonka lub jeśli wolicie pstrąga możecie wrzucić go w całości do bulionu i gotować około 10 minut.

Delikatnie wyłowić rybę i przełożyć do naczynia, jeśli wolicie rybę obraną, poczekajcie, aż przestygnie, a następnie obierzcie ją z ości (skórę można zostawić – będzie pięknie lśniła w galarecie). Oczywiście cała ryba też może być zalana galaretą.

Jeśli lubicie dodatki w galaretce, możecie pokroić marchew z bulionu, dodać groszku czy kilka plastrów cytryny.

Bulion ponownie przecedzić przez gęste sito – żeby był maksymalnie klarowny. Zagotować i dodać żelatyny. Można dodać też trochę soku z cytryny, który doskonale podkreśli smak ryby.

Do naczyń z rybą i warzywami należy delikatnie wlać bulion z żelatyną. Pozostaje już czekanie, aż galaretka stężeje.

Ryba w galarecie do fotogenicznych nie należy więc mi wybaczcie.

karp w galarecie

karp w galarecie

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top