Skrzydełka Jack Daniels

Oceń ten przepis

Skrzydełka w sosie Jack Daniels

Skrzydełka w gęstym i bardzo aromatycznym sosie Jack Daniels to hit nie tylko w letnim sezonie grillowym, to świetne danie jako imprezowa przekąska i pasuje nie tylko do whisky:) Sos Jack Daniels przypomina trochę sos barbecue, ale jest głębszy i moim zdaniem lepiej wyważony – słodko-kwaśno-pikantny i oczywiście lekko słony, oblepia skrzydełka obłędnym smakiem. Te skrzydełka absolutnie mnie wciągnęły.

Skrzydełka Jack Daniels składniki:

Skrzydełka:

1 kg skrzydełek – poprzecinać na pojedyncze części, lotki usunąć (można zamrozić do zupy) – my użyliśmy skrzydełek Nasz Kurczak

sól

pieprz

olej

Sos:

50 ml whisky Jack Daniels

2 ząbki czosnku

1 posiekana średnia cebula

szczypta pieprzu cayenne

4 łyżki keczupu

1 łyżka octu

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżki ciemnego sosu sojowego dla koloru

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki miodu

Skrzydełka z sosem Jack Daniels przepis:

Skrzydełka umyć i przekroić na 3 części – lotki nie będą potrzebne – można zamrozić je np. na zupę. Mięso posmarować olejem i solidnie przyprawić solą i pieprzem, piec około 50 minut w 180 stopniach – w tym czasie zabrać się za sos.

Rozgrzać patelnię z Jackiem Danielsem i poddusić czosnek i cebulę – gdy zmiękną dodać pozostałe składniki, keczup, przecier pomidorowy, ocet, sos Worcestershire, brązowy cukier i miód – doprowadzić całość do wrzenia i powoli redukować składniki – często mieszając – sos ma być gęsty i lepki – potrwa to koło 15 minut.

Upieczone skrzydełka, które możecie kupić możecie kupić tu wymieszać z sosem i natychmiast podawać.

Pozostaje zachwycanie się i oblizywanie palców.

skrzydełka w sosie jack daniels 2

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top