Skrzydełka w sosie Jack Daniels
Skrzydełka w gęstym i bardzo aromatycznym sosie Jack Daniels to hit nie tylko w letnim sezonie grillowym, to świetne danie jako imprezowa przekąska i pasuje nie tylko do whisky:) Sos Jack Daniels przypomina trochę sos barbecue, ale jest głębszy i moim zdaniem lepiej wyważony – słodko-kwaśno-pikantny i oczywiście lekko słony, oblepia skrzydełka obłędnym smakiem. Te skrzydełka absolutnie mnie wciągnęły.
Skrzydełka Jack Daniels składniki:
Skrzydełka:
1 kg skrzydełek – poprzecinać na pojedyncze części, lotki usunąć (można zamrozić do zupy) – my użyliśmy skrzydełek Nasz Kurczak
sól
pieprz
olej
Sos:
50 ml whisky Jack Daniels
2 ząbki czosnku
1 posiekana średnia cebula
szczypta pieprzu cayenne
4 łyżki keczupu
1 łyżka octu
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki ciemnego sosu sojowego dla koloru
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
Skrzydełka z sosem Jack Daniels przepis:
Skrzydełka umyć i przekroić na 3 części – lotki nie będą potrzebne – można zamrozić je np. na zupę. Mięso posmarować olejem i solidnie przyprawić solą i pieprzem, piec około 50 minut w 180 stopniach – w tym czasie zabrać się za sos.
Rozgrzać patelnię z Jackiem Danielsem i poddusić czosnek i cebulę – gdy zmiękną dodać pozostałe składniki, keczup, przecier pomidorowy, ocet, sos Worcestershire, brązowy cukier i miód – doprowadzić całość do wrzenia i powoli redukować składniki – często mieszając – sos ma być gęsty i lepki – potrwa to koło 15 minut.
Upieczone skrzydełka, które możecie kupić możecie kupić tu wymieszać z sosem i natychmiast podawać.
Pozostaje zachwycanie się i oblizywanie palców.