Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto czekoladowe z wiśniami – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • opcjonalnie: 1 łyżka kakao

Ciasto czekoladowe z wiśniami – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
  3. W dużej misce wymieszaj cukier z jajkami, aż masa będzie gładka.
  4. Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę do miski z jajkami i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą czekoladową. Dodaj opcjonalnie kakao. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Delikatnie wmieszaj wiśnie do ciasta.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie ładnie wypieczone.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Po ostudzeniu, pokrój ciasto na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *