Ciasto kakaowe z wiśniami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
35 min
Łączny czas:
55 min
Ilość porcji:
12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ciasto kakaowe z wiśniami to połączenie słodkości kakao i delikatnej kwasowości wiśni, które sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaku! Wyjątkowo miękki biszkopt i soczysty owocowy dodatek zadowoli każdego wielbiciela ciast domowych. Z naszym przepisem, krok po kroku, stworzysz to wyjątkowe ciasto bez najmniejszych trudności!
Ciasto kakaowe z wiśniami – składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g wiśni (świeżych lub z puszki)
- cukier puder do dekoracji
Możliwe alternatywy:
- Wiśnie możesz zastąpić innymi owocami, takimi jak borówki, maliny lub czereśnie.
- Jeśli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną możesz zastąpić mąką bezglutenową.
- Cukier zastąp stewią lub innym słodzikiem, jeżeli poszukujesz mniej kalorycznej alternatywy.
Ciasto kakaowe z wiśniami – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i obsyp mąką blaszkę do pieczenia.
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dolej mleka a następnie delikatnie wymieszaj.
- Do masy żółtkowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby ciasto było lekkie i puszyste.
- Ciasto przelać do przygotowanej blaszki, a na wierzchu równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie drewniany patyczek – powinien wyjść suchy.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
I tak oto, krok po kroku, stworzyliśmy nasze przepyszne ciasto kakaowe z wiśniami!
Hmmm… zabrałam się za robienia ciasta. Po utarciu żółtek z cukrem i dodaniu produktów sypkich zrobił się beton. Uznałam, ze chyba czegoś tu brakuje – dolałam mleka (ok. 200ml) – jeśli jednak wszystko miało być tak jak w przepisie, proszę o sprostowanie, bo w moim odczuciu nic z tego by nie wyszło. (Olej, mleko? Coś płynnego…)
Ciasto się piecze. Zobaczymy, jaki będzie efekt po mojej sytuacyjnej modyfikacji.
Pozdrawiam.