Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym – składniki
- 250g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży (lub 20g świeżych drożdży)
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- serki homogenizowane do podania
- olej roślinny do smażenia
Racuchy drożdżowe z serkiem homogenizowanym – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli.
- Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto na około 30 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć.
- W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do ciasta, razem z olejem roślinnym.
- Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj gorące racuchy z serkami homogenizowanymi.
Smacznego!