Sernik na zimno z brzoskwiniami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik na zimno z brzoskwiniami – składniki
- 500g serka mascarpone
- 200g herbatników
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń (można również użyć świeżych)
- 2 łyżki żelatyny
- 200ml śmietany kremówki
Sernik na zimno z brzoskwiniami – przepis krok po kroku
- Przygotuj spód sernikowy. Rozpuść masło i pokruszone herbatniki wymieszaj razem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aby stężał.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudź.
- Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na spodzie herbatnikowym ułóż pokrojone brzoskwinie.
- Na brzoskwinie wylej masę serową, równomiernie rozprowadzając.
- Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
- Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z brzoskwiniami świeżymi brzoskwiniami lub bitą śmietaną.