Makaron z łososiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Makaron z łososiem – składniki

  • 300g makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle)
  • 200g łososia (świeżego lub wędzonego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron z łososiem – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Jeśli używasz papryczki chili, dodaj ją do patelni i smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. W międzyczasie, pokrój łososia na małe kawałki.
  5. Dodaj łososia do patelni i smaż przez około 5 minut, aż będzie delikatnie różowy w środku.
  6. Wlej sok z cytryny do patelni i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Odcedź gotowany makaron i dodaj go do patelni z łososiem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  8. Podawaj gorący makaron z łososiem posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *