Chłodnik litewski

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

40 min.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

litewska, polska

Chłodnik litewski to jedna z moich ulubionych zup zwłaszcza w upalne dni. Chłodnik to prosta i lekka zupa przygotowana z botwinki czyli małych buraczków, a głównie ich liści. Mój chłodnik nie zawiera maślanki, jogurtu, ani mleka – nie dajcie się zwieźć tym jogurtowym, kwaśnym podróbom prawdziwego, szlachetnego chłodniku, który zawiera tylko śmietanę 18%.

Chłodnik litewski – przepis:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 świeże ogórki
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • solidny pęczek kopru
  • 400 ml śmietany 18%
  • Koncentrat barszczu – możecie gotować buraki, dodać koncentrat w kartonie, butelce lub z paczki – ja dodałam całą paczkę barszczu Amino – głównie dla koloru
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Vegeta lub kostka rosołowa do smaku ( jeśli ktoś jest uzależniony od polepszaczy smaku jak ja)
  • Sok z cytryny – konieczny do gotowania botwinki, żeby nie wyblakła
  • Jajka

Chłodnik litewski – przepis

Myjemy i kroimy botwinkę – liście i buraczki z końca listków (buraczki obieramy chyba, że są tak małe, że się nie da – w takim wypadku odcinam im korzeń), wrzucamy do wody – około 2 litrów i gotujemy kilka minut – nie może stracić koloru ani się rozgotować, dodajcie sól i trochę soku z cytryny, żeby utrzymać różowy kolor. Jeśli widzimy, że zupa jest blada – np. było zbyt mało buraków w naszych pęczkach botwinkowych – dodajemy koncentrat barszczu aż do uzyskania wyraźnego aromatu barszczu. Można też dodać więcej buraków. Przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu sokiem z cytryny i odrobiną cukru do smaku.

Odstawiamy w chłodne miejsce, aż do przestygnięcia – następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże ogórki, rzodkiewkę, koperek, śmietanę 18% – uprzednio w małej misce poznajemy śmietanę z zupą i mieszamy z solą, żeby nie było grud. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna trzeba ją trochę posłodzić, jeśli zbyt mdła – nie bójcie się cytryn. Mój chłodnik jest delikatny nie jest bardzo kwaśny i grudkowaty jak te robione z jogurtów -Mój chłodnik litewski jest najlepszy! Delikatny, aksamitny i doskonały! Musi być podawany w temperaturze lodówkowej, z jajkiem na twardo i koperkiem.

CZYTAJ  Kotleciki z piersi kurczaka w panierce

chłodnik litewski z jajkiem

4.2/5 - (16 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Dziękujemy za komentarz – ja dodaję śmietany tak jak moja babcia pochodząca z Wilna. Co do barszczu z butelki to owszem można dodać buraki – zachęcam serdecznie, natomiast nie zawsze mam na to czas i w takim wypadku kupuję naturalny koncentrat z buraka:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *