Ciasto z brzoskwiniami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami – składniki
- 250g mąki
- 150g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4-5 brzoskwiń (można użyć również innych owoców np. śliwek)
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Ciasto z brzoskwiniami – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem i posyp mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
- Na dnie formy ułóż połowę ciasta, a następnie ułóż plasterki brzoskwiń.
- Pokryj brzoskwinie resztą ciasta.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.