Kurczak po tajsku

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kurczak po tajsku


Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku – składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • świeża kolendra, posiekana (do dekoracji)

Kurczak po tajsku – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj posiekaną papryczkę chili i smaż przez kolejną minutę.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka i smaż, aż będą dobrze przypieczone z każdej strony.
  5. W małej misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, cukier, sok z limonki i pastę curry czerwoną.
  6. Do patelni z kurczakiem dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty.
  7. Wlej mleko kokosowe i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Sprawdź, czy kurczak jest dobrze ugotowany i miękki.
  9. Serwuj Kurczak po tajsku na talerzach, posypując świeżą posiekaną kolendrą.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *