Babka drożdżowa

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Babka drożdżowa


Babka drożdżowa to tradycyjne polskie ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest puszysta, aromatyczna i doskonale smakuje zarówno na śniadanie, jak i podczas popołudniowej kawki. Przygotowanie babki drożdżowej może wymagać trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki.

Babka drożdżowa – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 200ml ciepłego mleka
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Opcjonalnie: rodzynki lub kandyzowane owoce do posypania

Babka drożdżowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, drożdże instant, sól i skórkę cytrynową.
  2. W drugim naczyniu roztrzep jajka, dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i zacznij mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do ciasta.
  4. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia babki. Możesz użyć formy keksowej lub babkowej, dobrze wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  6. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je przekręć kilka razy, aby usunąć nadmiar powietrza. Następnie przełóż je do przygotowanej formy.
  7. Jeśli chcesz, możesz teraz posypać ciasto rodzynkami lub kandyzowanymi owocami, delikatnie wciskając je w ciasto.
  8. Przykryj formę ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
  9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  10. Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż babka nabierze złocistego koloru i będzie sucha wewnątrz.
  11. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  12. Gotową babkę drożdżową możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Babka drożdżowa jest najlepsza, gdy jest świeża i jeszcze lekko ciepła. Możesz ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do kawy lub herbaty. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *