Pasta warzywna
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pasta warzywna to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Ta zdrowa i smaczna pasta jest idealna na śniadanie, lunch lub kolację. Możesz ją podać na kanapkach, jako dip do warzyw lub jako dodatek do sałatek. Przepis na pastę warzywną jest również świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w lodówce.
Pasta warzywna – składniki
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, oregano) do posypania
Pasta warzywna – przepis krok po kroku
- Marchewki, paprykę, cukinię, cebulę i czosnek umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj pokrojone warzywa i czosnek do garnka i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przełóż smażone warzywa do blendera lub malaksera.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
- Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek.
- Przełóż pastę do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce.
- Pasta warzywna jest gotowa do podania!
Teraz możesz cieszyć się smakiem Pasty warzywnej. Możesz ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, aby urozmaicić swoje posiłki. Smacznego!