Ośmiorniczki baby duszone

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ośmiorniczki baby duszone


Ośmiorniczki baby duszone to pyszne danie, które zachwyci miłośników owoców morza. Duszone ośmiorniczki są delikatne, soczyste i pełne aromatu. To idealna propozycja na obiad lub kolację dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Ośmiorniczki baby duszone – składniki

  • 500g ośmiorniczek baby
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Ośmiorniczki baby duszone – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj ośmiorniczki, usuwając głowy i wewnętrzne części. Jeśli nie masz dostępu do ośmiorniczek baby, możesz użyć większych ośmiornic i pokroić je na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Papryki i pomidory pokrój w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodaj papryki i pomidory. Smaż przez kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż alkohol odparuje.
  6. Dodaj ośmiorniczki baby do garnka. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  7. Duś ośmiorniczki na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
  8. Serwuj ośmiorniczki baby duszone na talerzach, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *