Bawarka

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Bawarka


Bawarka to tradycyjne danie kuchni niemieckiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni regionalnej. Ta pyszna potrawa składa się z kilku prostych składników i jest łatwa do przygotowania. Spróbuj samodzielnie przyrządzić tę smaczną bawarską potrawę!

Bawarka – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Alternatywą dla boczku może być kiełbasa lub szynka. Możesz również dodać ulubione przyprawy, takie jak papryka czy czosnek, aby nadać danu dodatkowego smaku.

Bawarka – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odstaw na chwilę, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  2. Posiekaj cebulę i boczek na drobne kawałki.
  3. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, boczek, jajka, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  5. Formuj małe placuszki z masy ziemniaczanej i delikatnie układaj je na rozgrzanej patelni. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Gdy placuszki będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj Bawarkę na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Teraz, gdy znasz przepis na Bawarkę, możesz samodzielnie przygotować to pyszne danie i cieszyć się smakiem kuchni bawarskiej. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *