Ciasto wiewiórka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto wiewiórka – składniki

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100g czekolady, posiekanej
  • opcjonalnie: 1 łyżka rumu

Ciasto wiewiórka – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj jajka i opcjonalnie rum, kontynuuj mieszanie.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki, kakao i proszku do masy jajecznej, ciągle mieszając.
  5. Dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladę, wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie upieczone.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Po ostudzeniu, pokrój ciasto na kawałki i podawaj.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *