Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Makaron po wietnamsku to łatwe i bardzo smaczne danie, jest aromatyczne, wyczujecie w nim wiele smaków: niezmiennie towarzyszy mu sos rybny, limonka, czosnek i chilli no i oczywiście kolendra.
Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku – składniki
- czosnek – 2-3 ząbki
- chilli – 1-3 jak kto lubi i ile kto może
- filet z kurczaka – 400 g pokrojonego w paski lub kostę
- krewetki – szare około 20 sztuk
- cebulka dymka – 1 pęczek
- papryka czerwona – jedna sztuka
- kapusta pekińska – 3-4 liście pokrojone na duże kawałki
- grzyby – boczniaki lub shitake – 400g paczka
- sos rybny – 4 łyżki stołowe
- limonka – sok z połowy limonki
- natka kolendry – 3 łyżki pokrojonej natki
- olej sezamowy – 2 łyżeczki – najlpeszy będzie wietnamski z prażonego sezamu
- sos sambal – 2-3 lyżeczki
- olej do smażenia
- makaron ryżowy – typu Pho lub inny płaski makaron ryżowy – przygotowany według przepisu na opakowaniu i przełożony do dużej miski.
Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku – przepis
- Kroimy drobno chilli i czosnek – smażymy w woku na małym ogniu na odrobinie oleju.
- Jak czosnek i chilli się zeszklą zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy dodając doń sosu rybnego, pasty sambal oraz soku z limonki – wszystkiego dodajemy z umiarem – zwłaszcza sosu rybnego.
- Kurczaka po usmażeniu szybko zdejmujemy z woka i przekładamy do miski (zależy nam żeby kurczaka nie wysuszyć – bo nie ma nić bardziej podłego niż kurczak suchy jak wiór).
- Nie myjemy woka, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy paprykę i cebulę.
- Po około jednej minucie intensywnego smażenia dodajemy boczniaka a następnie kapustę pekińską.
- Całość jeszcze raz doprawiamy sosem rybnym i pastą sambal.
- Kiedy warzywa będą gotowe (po około 2 min smażenia – muszą być wciąż chrupkie, nie rozgotowane) dodajemy odstawionego kurczaka i surowe krewetki.
Danie będzie gotowe od razu jak krewetki zrobią się różowe (około 1-2 min smażenia). Całą zawartość woka przekładamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! 🙂