Buraczki zasmażane
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Buraczki zasmażane to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Ich intensywny smak i kremowa konsystencja z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj sam!
Buraczki zasmażane – składniki
- 500g buraków (można użyć również gotowanych buraków)
- 2 łyżki masła (alternatywnie olej roślinny)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Buraczki zasmażane – przepis krok po kroku
- Jeśli używasz surowych buraków, obierz je i pokrój na cienkie plasterki.
- W dużym rondlu rozgrzej masło (lub olej roślinny) na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj pokrojone buraki do rondla i smaż przez około 10 minut, aż zmiękną.
- Posyp buraki cukrem i smaż jeszcze przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i buraki zaczną się karmelizować.
- Przypraw buraczki solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj buraczki zasmażane na talerzu, posypane świeżą natką pietruszki.
Buraczki zasmażane są gotowe do podania! Możesz je podać jako dodatek do mięsa lub ryby, albo samodzielnie jako przekąskę. Smacznego!