Buraczki na ciepło

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Buraczki na ciepło to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Ich intensywny smak i kremowa konsystencja z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj sam!

Buraczki na ciepło – składniki

  • 500g buraków (możesz użyć również buraków ćwikłowych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Buraczki na ciepło – przepis krok po kroku

  1. Obierz buraki i pokrój je w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je na złoty kolor.
  4. Dodaj pokrojone buraki i smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
  6. Przełóż zawartość garnka do blendera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
  7. Przelej masę z powrotem do garnka i dodaj śmietanę kremówkę.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż całość będzie dobrze rozgrzana.
  10. Serwuj buraczki na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Teraz, gdy znasz przepis na Buraczki na ciepło, możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. To danie jest idealne na chłodne dni, gdy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *