Kapusta na ciepło z rydzami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kapusta na ciepło z rydzami – składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych rydzów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Kapusta na ciepło z rydzami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj suszone rydze, zalewając je wrzącą wodą i pozostawiając do namoczenia przez około 30 minut.
  2. W międzyczasie, odcedź kapustę kiszoną i dokładnie ją opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
  5. Dodaj namoczone rydze do patelni i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
  6. Dodaj kapustę kiszoną do patelni i dokładnie wymieszaj z rydzami i cebulą.
  7. Posyp kapustę kuminem i słodką papryką, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Zmniejsz ogień i dusz kapustę na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż będzie miękka i aromatyczna.
  9. Serwuj Kapustę na ciepło z rydzami jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *