Modro kapusta

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Modro kapusta to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoim smakiem i intensywnym kolorem. Ta kwaszona kapusta jest idealna jako dodatek do mięs, ziemniaków czy kasz. Przygotowanie modrej kapusty jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem tej pysznej potrawy!

Modro kapusta – składniki

  • 1 główka kapusty modrej
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Modro kapusta – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kapustę, usuwając zewnętrzne liście i krojąc ją na cienkie paski.
  2. Obierz cebule i pokrój je w piórka.
  3. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.
  5. Dodaj kapustę do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
  6. Dodaj jabłka, ocet jabłkowy, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż kapusta będzie miękka i soczysta.
  8. Przed podaniem dopraw modrą kapustę solą i pieprzem do smaku.

Modra kapusta jest gotowa do podania! Możesz ją podać jako dodatek do różnych dań, takich jak pieczeń, kiełbasa czy ziemniaki. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *