Sernik na kruchym spodzie

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik na kruchym spodzie


Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie – składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 500g serka homogenizowanego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g śmietany kremówki

Sernik na kruchym spodzie – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj spód sernika: rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno formy do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż formę do lodówki na 15 minut, aby spód stwardniał.
  3. W międzyczasie przygotuj masę serową: w misce wymieszaj serek homogenizowany, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę i śmietanę kremówkę. Mieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na kruchy spód. Wyrównaj powierzchnię.
  5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru i masa będzie ścięta.
  6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 15 minut, aby stopniowo ostygł.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  8. Przed podaniem możesz udekorować sernik na kruchym spodzie owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *