Sernik na kruchym spodzie
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie – składniki
- 200g herbatników
- 100g masła (lub margaryny)
- 500g serka homogenizowanego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200g śmietany kremówki
Sernik na kruchym spodzie – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj spód sernika: rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno formy do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż formę do lodówki na 15 minut, aby spód stwardniał.
- W międzyczasie przygotuj masę serową: w misce wymieszaj serek homogenizowany, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę i śmietanę kremówkę. Mieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na kruchy spód. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru i masa będzie ścięta.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 15 minut, aby stopniowo ostygł.
- Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz udekorować sernik na kruchym spodzie owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową.