Zupa z dyni

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zupa z dyni


Zupa z dyni

Zupa z dyni – składniki

  • 1 kg dyni (można użyć również dyni piżmowej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego (można użyć również bulionu drobiowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Śmietana do podania
  • Sól i pieprz do smaku

Zupa z dyni – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz dynię, usuń nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
  4. Dodaj pokrojoną dynię do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
  6. Przypraw zupę curry, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub przelej do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
  8. Podawaj zupę z dyni gorącą, udekorowaną odrobiną śmietany.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *