Knedle z truskawkami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami – składniki
- 500g ziemniaków
- 200g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500g truskawek
- cukier do posypania
- masło do podania
Knedle z truskawkami – przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Na stolnicy posypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm.
- Wałek ciasta pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
- Na każdym kawałku ciasta uformuj małą płaską kulę, a następnie delikatnie rozpłaszcz ją w dłoniach.
- Na środek każdej kulki połóż jedną truskawkę i zawiń ciasto wokół niej, formując kulę.
- Gotuj knedle w osolonej wrzącej wodzie przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij knedle z wody i odcedź.
- Podawaj knedle posypane cukrem i polane masłem.