Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bułka tarta do obtoczenia

Knedle ze śliwkami – przepis krok po kroku

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Śliwki umyj, usuń pestki i posyp je cukrem oraz cynamonem.
  4. Z ciasta ziemniaczanego formuj małe placuszki, na środek każdego kładąc jedną śliwkę. Zawiń śliwkę w ciasto, formując kulki.
  5. Knedle gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  6. Gotowe knedle wyjmij z wody, odcedź i obtocz w bułce tartej.
  7. Podawaj knedle ze śliwkami na ciepło, posypane cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *